Home » Bossever Weetjes

De Bossever Schans

deschans01.jpg

Op de afbeelding een kaart van het gebied dat in vroeger tijden de Boshover Schans vormde. Een schans was een met water omringd gebied waar de lokale bevolking zich veilig kon terugtrekken in tijden van oorlog. (Vandaar de uitdrukking "zich verschansen") De Boshover Schans was in gebruik als zodanig van de 16de tot de 18de eeuw, een tijd waarin het in deze contreien er nog wel eens ruig aan toe kon gaan. Boze tongen beweren dat het vooral die van de stad Weert en die van Budel waren die elkaar met enige regelmaat de koppen insloegen, een gerucht dat gelet de nog steeds bestaande rivaliteit enige waarheid zou kunnen bevatten.

Enfin, terug naar de kaart. De genummerde vakken geven de stukjes grond aan die iedere Bossevenaar kreeg toegewezen wanneer het weer eens raak was. Zoals in die tijd gebruikelijk hadden de meeste Bossevenaren wat vee aan huis, een koetje, een paar varkens, een geit, wat kippen enz. Dat vee ging uiteraard mee naar de schans vanwege de voedselvoorziening. Daarnaast werd er op de stukjes grond de benodigde groente gekweekt.

In die tijd kwamen schansen in heel Nederland voor en de Boshover Schans is de best bewaard gebleven schans in het hele land. Ook het gebied dat tegenwoordig de Boshover Schans vormt komt nog steeds tamelijk nauwkeurig overeen met de situatie van eeuwen geleden.

De Bossever Schans is rijksbeschermd gebied en maakt deel uit van de jaarlijkse monumentendagen. Geïnteresseerden kunnen dan ook in de St. Oda- en Apolloniakapel terecht die in het gebied van de schans ligt (het donkere vakje).

____________________________________________________________________

De St. Odakerk

De St. Oda parochie werd opgericht in juli 1933 door de toenmalige bischop van Roermond Mgr. G. Lemmens. De naam van de parochie is ontleend aan de heilige Oda, een Schotse koningsdochter die volgens de overlevering in Luik van blindheid werd genezen bij het graf van St. Lambertus. Daarna heeft zij als kluizenares in Boshoven gewoond en is in het jaar 726 overleden in St. Oedenrode.

Van 1933 tot 1956 diende het huidige Don Boscohuis als noodkerk. In 1954 werd begonnen met de bouw van de nieuwe St. Odakerk naast het Don Boscohuis. Op 21 juli 1956 werd de kerk ingezegend en werd het allerheiligste door deken Omloo vanuit de noodkerk overgebracht naar de nieuwe St Odakerk. De bouwstijl is afgeleid van een klassieke Romeinse basiliek.

____________________________________________________________________

De "Boshover Friezen" in de wei tussen de Princenweg en de Oudesteeg.

____________________________________________________________________

De Boshoverheide

De Boshoverheide is met name in de herfst een prachtig wandelgebied wanneer de heide in volle bloei staat. Het gebied is ongeveer 200 hectaren groot en gelegen tussen de gemeenten Weert en Budel. en sluit aan bij de Loozerheide en de Budeler- en Weerterbergen. Het gebied is gelegen aan de beruchte spoorlijn "Ijzerenrijn".

De Boshoverheide is vooral bekend vanwege een uitgebreid urnenveld (+/- 100 grafheuvels) uit de late bronstijd zo'n 3000 jaar geleden (+/- 1100 tot 700 voor Chr.). Volgens kenners is het waarschijnlijk een kleine groep mensen geweest die in die tijd hier landbouw bedreven.

Het gebied is toegankelijk vanaf de Trancheeweg nabij de spoorwegovergang van de "Ijzerenrijn". Een andere mogelijkheid is het bospad rond bungalopark Weerterbergen (zie het stukje over de Achterste Singel van 15 juli.) In het gebied zelf loopt een verhard pad zodat fietsen ook mogelijk is.

____________________________________________________________________

De St. Oda- en Apolloniakapel

De St. Oda- en Apolloniakapel is een rijksbeschermd monument en is gelegen aan de Schansbeemdweg 11, op een zogenaamde "schans", een soort middeleeuwse versterking waar mens en vee bescherming vonden in tijden van oorlog, wat toen nog wel eens voorkwam.

Van oorpsprong was de kapel vakwerk maar werd in het begin van de 18de eeuw omgebouwd in baksteen. Binnen zijn nog resten van het oude houten vakwerk te zien.

De twee heiligen waarnaar de kapel genoemd is, St. Oda en St, Apollonia, worden aangeroepen bij respectievelijk oogziekten en kiespijn.

Overigens is deze kapel op slechts steenworp afstand verwijderd van het "wit kepelke", zie bericht van 14 juli 2014.

Zie ook:

https://www.facebook.com/weert.boshoven

____________________________________________________________________

Het grensmonument


Het grensmonument aan de Geuzendijk op de grens tussen Limburg en Noord-Brabant.

De naam "Geuzendijk" stamt van het historische feit dat in roerige tijden Weerter Protestanten (Geuzen) via deze weg naar Budel gingen om daar naar de kerk te gaan. Op het monument is dit in een afbeelding weergegeven, evenals de afbeelding van katholieke geestelijken die eveneens via deze weg vluchtten voor de Franse bezetters. Verder staan de gevechten afgebeeld die hier plaatsvonden tussen de Weerter en Budeler schuttersgilden. Naast het oorlogsgeweld staan ook vreedzame taferelen afgebeeld, zoals kramers en lakenhandelaren die langs deze weg van Weert naar Antwerpen trokken.

Hoewel er tegenwoordig nog maar weinig spannende zaken gebeuren op de Geuzendijk, is het wél een populaire fiets- en wandelroute. Links en rechts van de weg en rondom het monument liggen de Budeler- en Weerterbergen, een uitgestrekt natuurgebied bestaande uit naaldbossen, heide en zandverstuivingen met een netwerk aan bos- en zandpaden om urenlang te wandelen.

De Geuzendijk begint bij de spoortunnel in Boshoven en eindigt bij de rotonde in Budel, even voorbij het vliegveld. Vanaf daar kun je alle kanten uit, verder het Limburgse-Brabantse land in of een bezoekje brengen aan onze Belgische buren.

Zie ook:


https://www.facebook.com/weert.boshoven

____________________________________________________________________

De Achterste Singel

De Achterste Singel, beginnend bij de spoortunnel -waar ook de Geuzendijk begint- en eindigend bij de van Horne Hoeve (de gebouwen in de verte) aan de Trancheeweg. Van daar kun je rechtsaf weer richting Geuzendijk naar het monument, waarover een volgende keer meer.

Ga je bij de van Horne Hoeve links af dan zijn even verderop aan de rechter kant van de Trancheeweg de grafheuvels/urnenvelden te vinden, oftewel de Boshoverheide, waarover eveneens later meer.

Tegenover de van Horne Hoeve ligt vakantie park Weerterbergen. Rond het vakantie park loopt een bospad dat aan de andere kant uitkomt bij het spoor. de Ijzerenrijn, die je kunt oversteken om in het gebied van de grafheuvels/urnenvelden te komen. Dit pad is alleen geschikt om te wandelen, met de fiets is het niet te doen vanwege de zandgrond. Maar je wordt beloond met een heerlijke wandeling in een uniek stukje natuur.

Zie ook:

https://www.facebook.com/weert.boshoven

____________________________________________________________________

't Wit Kepelke

Boshoven kent talloze nostalgische plekjes zoals hierboven op de foto met rechts 't wit kepelke" oftewel de kapel van O.L. Vrouw van Bijstand in Nood, gelegen aan de Princenweg.

In deze rubriek zullen we de komende tijd een aantal van die mooie stukjes Boshoven in kaart brengen. Behalve dat veel (oud)Boshovenaren er nostalgische herinneringen aan hebben, liggen ze in de meeste gevallen ook aan prachtige fiets- en wandelroutes. Blijf dus vooral de website in de gaten houden.

Zie ook:

https://www.facebook.com/weert.boshoven

____________________________________________________________________

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.


Maak een Gratis Website met JouwWeb